Tietoa lajista

Paintball on nopeasti kasvava urheilulaji

 

Paintballia pelataan jo yli 110 maassa eri puolilla maapalloa. Laji on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista ja nykyinen harrastajamäärä on yli 15 miljoonaa harrastajaa. Paintball on mennyt maailmanlaajuisesti harrastajamäärissä mitattuna esimerkiksi lumilautailun ohi. Suomessa laji on kovassa kasvussa ja harrastajia lajin pariin tulee koko ajan lisää.

Paintball on harrastus, joka sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Fyysinen voima tai koko eivät ole tärkeitä, vaan paremmuus ratkaistaan taktikoinnilla ja nopealla päättelykyvyllä; kyky tehdä oikeita päätöksiä nopeasti on olennainen menestymisen edellytys, samoin kuin taito työskennellä tiimissä ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

 

 

Kilpapaintballin perusidea

 

Paintballin perusidea on yksinkertainen. Tarkoituksena on päästä vastustajan kenttäpuoliskon päässä olevalle lähtölevylle painamaan summerinappia. Kilpapaintballia voisi parhaiten luonnehtia jalkapallon ja shakin risteytykseksi lisättynä adrenaliinilla. Peleissä pelaa kerralla kaksi joukkuetta ja kummassakin joukkueessa on kerrallaan kentällä maksimissaan 5 pelaajaa. Joukkueet pelaavat ottelun aikana useamman erän ja voittaja on se, joka saavuttaa ensin sovitun määrän erävoittoja tai se joukkue jolla on enemmän pisteitä peliajan loputtua.

 

 

Pelien säännöt lyhyesti

 

Kilpapaintballissa käytetään SPBL:n määrittämiä sääntöjä, jotka pohjautuvat EPBF (European Paintball-Federation) sääntöihin. Yhden pelin peliaika riippuu sarja tasosta. SM-liigassa se on 10 minuttia ja alemmissa sarjoissa hieman vähemmän. Pelaaja poistuu pelistä, kun osumasta on jäänyt värijälki pelaajaan varusteisiin (pienikin osuma riittää). Jos pelaaja jatkaa peliä, vaikka hänessä on jälki osumasta, sekä hänet että lähin joukkuekaveri poistetaan pelistä ns. ”ofo”-rangaistuksella (one-for-one). Sääntöjen noudattamista valvovat tuomarit, joita on kentällä vähintään 7 kpl + päätuomari. Tuomareita on paljon, sillä peli on nopeatempoista ja osumat tapahtuvat sekuntien sadasosissa. Pelissä määrättävät rangaistukset menevät käsikädessä rikkeen suuruuden kanssa. Kilpamerkkaimen tulinopeus on rajoitettu kilpailuissa 10,5 kuulaan sekunnissa (balls per second). Merkkaimen on myös erän jälkeisessä tarkastuksessa oltava nopeussäännön mukainen eli 300 jalkaa sekunnissa (feet per second). Mikäli nopeus ylittää 300 jalkaa, rangaistaan joukkuetta sääntöjen mukaan.

 

 

Pelin kulku

 

Pelikenttä muodostuu useasta kymmenestä erimuotoisesta ilmatäytteisestä suojasta, joiden tarkoitus on antaa pelaajalle mahdollisuuksia edetä ja tarvittaessa suojautua vastustajan merkkaukselta. Peli alkaa, kun ajanottojärjestelmä lähettää joukkueet liikkeelle äänimerkillä. Joukkueet lähtevät pelikentän vastakkaisista päistä pistemäisestä muodostelmasta. Pelin ensimmäisillä sekunneilla joukkueet suorittavat ns. ”breikin”, jossa ennalta valitun suunnitelman mukaan pelaajat ampuvat sulkulinjoja vastustajan pelaajia kohti ja jakaantuvat samalla eri puolille kenttää. Vastustajan saa poistettua pelistä merkkaamalla häneen osuman, joka jättää jälkeensä värijäljen. Breikin jälkeen peli etenee ilman taukoja, kunnes jompikumpi joukkue ”liputtaa” eli pääsee painamaan vastustajan lähtölevyn summerinappulaa tai peliaika loppuu. Yhdestä voitetusta erästä saa pisteen. SM-liigan pelit pelataan neljään voitettuun pisteeseen. Peli voi siis päättyä 4-3, jolloin on pelattu yhteensä vähintään 7 erää.

Paintball on hyvin taktinen peli ja useimmiten joukkue, jolla on paras taktiikka, voittaa. Kuten missä tahansa urheilussa erän loppu sekunneilla yksilösuoritukset usein ratkaisevat pelejä, mutta pääasiassa paintballissa kyse on puhtaasta joukkuepelaamisesta. Pelaajilla on joukkueessa erilaisia rooleja, kuten etumies tai takamies. Etumiehet pelaavat hyökkäävämpää ja usein aggressiivisempaa peliä, kun taas takamiehet pyrkivät parhaansa mukaan suojaamaan etumiehiä sekä jakamaan heille informaatiota kentän tapahtumista. Kommunikaatio joukkueessa on erittäin tärkeää, sillä pelin nopeuden takia tilanteet kentällä vaihtuvat nopeasti ja kaikki pelaajat eivät välttämättä aina tiedä vastustajien pelaajien sijaintia. Tästä syystä takamiehet usein huutavat omille pelaajilleen vastustajan pelaajien sijainteja erilaisilla koodeilla koodilla kuten ”L1” tai ”teltta 1”. Pelin katsojat eivätkä tuomarit saa antaa neuvoja pelaajille muiden pelaajien sijainnista kentällä.

 

 

Turvallisuus

 

Paintball on Paintball hieno ja turvallinen urheilulaji laji harrastaa, sillä useimmat vammat ovat normaaleja urheiluvammoja, kuten nyrjähdyksiä tai syöksyissä sattuvia kolhuja. Laji on turvallinen pelattaessa paintballia varten tehdyillä varusteilla, joista tärkeimpänä on maski, joka suojaa silmiä ja kasvoja. Pelaajat käyttävät myös muita asianmukaisten suojia, kuten polvi- ja kyynärpääsuojia, suojapaitoja sekä housuja. Erilaisia suojia eri tarkoituksiin on saatavilla runsas valikoima oman mukavuudenhalun mukaan.

 

 

SPBL:n kilpasarjat

 

Suomessa kilpapaintball toiminnasta vastaa SPBL. SPBL järjestää SM-liiga sekä divisioonapelit turnauksina ympäri Suomea. Turnaukset ovat yleensä koko päivän kestäviä urheilutapahtumia, jossa pelien erät alkavat aikaisin aamulla, kestäen aina iltaan asti. Päivän aikana karsitaan turnauksen paras pudotuspelien, semi-finaalien ja finaaliottelun avulla. Yhteenlaskettu pistetilanne määrää SM-liigan sekä divisioonien voittajan. Turnauksia on pelattu pääsääntöisesti 4kpl/vuosi.

 

 

Varusteet

 

Pelaamiseen tarvittavat varusteet ovat merkkain, ”loaderi” eli lipas, paineilmapullo, värikuulat sekä maski. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän tarpeellista – joskin kohtalaisen mukavaa olla. Merkkaimia on pääsääntäisesti kahta eri tyyppiä: sähkö merkkaimia ja mekaanisia merkkaimia. Yleisimmin vuokrauskäytössä olevat merkkaimet ovat mekaanisia ja siten erittäin kestäviä ja helppokäyttöisiä. Nykyään kaikki kilpapaintballissa käytettävät merkkaimet ovat sähköisiä ja ne pystyvät 30 palloa sekunnissa tulinopeuteen. Niinpä nykyisten sähkö merkkainten tulinopeutta on turvallisuussyistä rajattu 10 palloon sekunnissa. Merkkainten hinta vaihtelee nykyisin noin 150 euron ja 1500 euron välillä riippuen merkistä, mallista ja käyttötarpeesta.

 

Loaderit ovat lippaita, johon värikuulat laitetaan. Loadereita on kahta tyyppiä: painovoimaan perustuvia sekä sähköisiä. Merkkaimen ammuttua yhden kuulan painovoimaisissa loaderissa tiputetaan tai sähköisissä loadereissa työnnetään seuraava kuula valmiiksi piippuun odottamaan laukaisua. Sähköisillä loadereilla saavutetaan nopeampi syötäntä sekä parempi toimintavarmuus. Tyypilliseen loaderiin mahtuu noin 200 värikuulaa.

 

Maski on yksittäisistä varusteista selkeästi tärkein. Se suojelee silmiä ja kasvoja kuulien osumilta. Kuulat lähtevät merkkaimen piipunsuulta mitattuna noin 90 metriä / sekunnissa nopeudella, joten tätä tietoa vasten on ymmärrettävää, että silmiä tulee suojella. Hyvät maskit maksavat ostettuna noin 50-100e. Kaikkien ei-hyväksyttyjen maskien käyttäminen paintballissa on kiellettyä turvallisuussyistä. Käytä aina vain paintballiin tarkoitettuja, testattuja ja hyväksyttyjä paintballmaskeja (eikä esimerkiksi pelkästään airsoft käyttöön tarkoitettuja maskeja).

 

Merkkaimilla ammutaan pääsääntöisesti 0.68 kaliberia olevia värikuulia (joskin nykyisin myös pienempi kaliberisia kuulia erityisesti pienempien harrastajien keskuudessa). Kuulien kuori on gelatiinia eli liivatteena paremmin tunnettua ainetta. Kuulien sisällä on kasvirasvaa, joka on värjätty elintarvikeväreillä. Väriaine on vesiliukoista ja täysin vaaratonta, ja lähtee helposti tavallisessa pesussa, kunhan värin ei anna jämähtää vaatteisiin päiviksi. Tästä huolimatta vitivalkoisia vaatteita ei suositella pelivaatteiksi.

 

Merkkaimen voimanlähteenä on yleisimmin paineilma. Paineilmapullot valmistetaan joko alumiinista tai kevlarista, kevlar pullon ollessa kevyempi ja kalliimpi vaihtoehto. Yleisin paineilmapullon koko on 1.1l. Paineilmapullot ovat uudelleen täytettäviä, mutta pulloilla on materiaalista riippuen käyttöikä/”leima” jonka tulee olla voimassa pelattaessa. Pullon leima on uutena voimassa materiaalista riippuen 5-10v, ja pullo on uudelleen leimattavissa valtuutetun huoltoliikkeen tekemän tarkastuksen jälkeen. Joillain pulloilla on myös materiaalista riippuen rajoitettu käyttöikä, jonka jälkeen pulloa ei voi enää uudelleen leimata (15-20v valmistuksesta). Tyypillisesti uudelleen leimaus maksaa 30-60€/pullo.

 

Vaatteiksi käyvät mitkä tahansa vapaa-ajan vaatteet kuten verryttelyhousut ja hupparit. Värikuulien väri lähtee pesussa pois, mutta vaaleimpiin vaatteisiin saattaa jäädä himmeitä tahroja, joten tummat vaatteet sopivat paremmin. Kilpapaintballissa käytetään peliin suunniteltuja paitoja ja housuja, joissa on vahvistettu toppauksin polvia ja kyynärpäitä. Metsäpeleissä taas maastopuvut ovat suosittuja niiden suojavärin ja kulutuskestävyyden takia. Vaatteiden lisäksi on saatavina erilaisia suojia pelivaatteiden alle, kuten polvi ja kyynärsuojat, kaulasuoja, suojapaita eli ns. ”bounce-paita”, suojahousut eli ns. ”slide-pantsit/shortsit”. Nämä eivät ole pakollisia vaan lähinnä mukavuutta antamassa. Pelikenkinä käytetään metsäpeleissä olosuhteista riippuen niin kumisaappaita kuin lenkkareitakin, kilpapaintballissa joko nappulakenkiä tai erikseen lajia varten suunniteltuja nappulakenkien kaltaisia pelikenkiä.

 

 

Missä voin kokeilla paintballia?

 

Suomessa toimii useita paintballiin erikoistuneita yrityksiä, jotka vuokraavat varusteita. Löydät useita vuokraamoja helposti netistä esimerkiksi paintball.fi palvelun kautta. Kilpailutoimintaan pääset parhaiten mukaan ottamalla yhteyden Suomen Paintball liiton alla toimiviin joukkueisiin.